joi, 27 ianuarie 2011

CE SI CUM PURTAM?






Hainele sunt facute in marimi standard insa asta nu inseamnca ca si femeile urmaresc aceleasi tipare cand vine vorba de aspect. Unele femei sunt slabe, altele sunt mai plinute, unele sunt scunde, altele sunt inalte iar aceste trasaturi fizice dicteaza felul in care fiecare se imbraca. Totusi aspectul cel mai important care ar trebui sa ne ghideze alegerile vestimentare este forma corpului.

Exista 4 forme de baza ale corpului, iar fiecare dintre acestea e avantajata sau dezavantajata de unele piese vestimentare. Forma corpului e rezultatul combinatiei dintre mostenirea genetica si structura osoasa pe care o are fiecare din noi. Iar daca in timp greutatea noastra poate oscila cu usurinta, forma corpului ramane aceeasi. Indiferent de perioada vietii in care ne aflam, aceste principii se dovedesc a fi baza unui aspect placut. Prin urmare e bine ca atunci cand mergi la cumparaturi sa fii constienta ce tip de haine te avantajeaza.

1. Silueta in forma de para

Aceasta e una dintre cele mai des intalnite forme corporale feminine. Indicatorul principal al acestei siluete e o parte superioara a corpului vizibil mai mica decat partea inferioara. O caracteristica persoanelor cu silueta in forma de para e ca atunci cand iau in greutatea aceasta se pune predominant in zona soldurilor si a fundului.

Trasaturile de baza ale acestei siluete sunt urmatoarele:
- talie bine definite;
- umerii ingusti si linie a bustului mai ingusta decat linia soldurilor- bustul are marime mica sau medie;
- spate ingust;
- gat subire sau lung;
- coapse si fund pline/rotunjite- acestea reprezinta principalul reper vizual al corpului.

In momentul in care iti alegi hainele retine ca hainele care acopera jumatatea de jos a corpului trebuie sa fie cat mai simple, accentul punandu-se pe partea de sus a corpului (talie si bust). Creand volum in zona bustului vei distrage atentia de la soldurile late si vei echilibra vizual corpul.

Prin hainele pe care le imbraci ar trebui sa urmaresti sa creezi impresia unor umeri mai lati si bust mai mare. Pentru a evidentia partea superioara opteaza culori vii in aceasta zona, pentru decolteuri in forme de V sau decolteuri largi, pentru gulere cu revere mari. Alege culori inchise pentru partea de jos a corpului. Daca iti plac faldurile sau fundele, atunci alege-le intotdeauna pentru partea de sus a corpului. Poti imbraca cu usurinta bolerouri si jachete scurte. De asemenea, aceasta silueta e avantajata de manecile largi sau umflate.Printre piesele vestimentare de care trebuie sa te feresti se numara: fustele drepte stramte, fuste cu buzunare mari (adauga volum), rochiile in bie care se muleaza pe solduri pentru a se largi dupa, culori intense sau imprimuri curajoase pentru hainele din partea inferioara.

2. Silueta in forma de mar

Aceasta silueta e caracteristica persoanelor plinute. Indicatorul principal al acestei siluete e un trunchi vizibil mai mare decat partea inferioara a corpului. De asemenea, in momentul in care persoana cu o astfel de silueta ia in greutate, aceasta se depune in partea superioara (talie, trunchi).

Semnele caracteristice ale acestei siluete sunt:

- talie nedefinita (impresia de rotunjime in sectiunea de mijloc a corpului);
- solduri inguste si fund aplatizat, picioare subtiri;
- piept plin;
- umeri largi, fata si gat pline;
- linia superioara a corpului (umeri, bust) pare mai lata decat linia soldurilor.

Hainele care se potrivesc cel mai bine acestei siluete sunt acelea care subtiaza partea superioara a copului si creaza impresia unei talii. Asa ca in garderoba ta nu au ce cauta curelele deoarece iti pot evidentia burtica. Poti opta pentru imprimeuri (dungi, imprimeuri florale) in partea inferioara a corpului pentru a da volum sodurilor. Pentru trunchi alege culori inchise si decolteuri in V pentru a il face sa para mai subtire.

Retine ca daca ai acest tip de silueta nu ti se potrivesc hainele care dau volum in partea superioara. Evita bluzele foarte largi cu falduri, imprimeuri sau funde, evita manecile largi, bufante (vor mari vizual umerii si bustul) si materialele care se muleaza pe corp optand in schimb pentru tesaturi usoare. In partea de jos a corpului evita hainele foarte stramte sau culori inchise deoarece iti vor face soldurile sa para si mai mici.

3. Silueta clepsidra

Considerata silueta ideala, aceasta presupune un echilibru intre partea superioara si cea inferioara a corpului (linia bustului este aproximativ la fel de mare ca cea a soldurilor), o talie foarte bine definita care diferentiaza cele doua parti si picioare zvelte. Aceasta silueta este foarte apreciata deoarece posesoarea se bucura de un corp cu forme placute (nici prea mici, nici prea mari), intr-un echibru perfect si o talie subtire. Rezultatul e un corp foarte feminine. In plus, greutate se distribuie uniform pe toate partile corpului, pastrandu-se astfel proportiile initiale.

Hainele care avantajeaza aceasta silueta sunt acelea ce se axeaza asupra taliei punand-o in evidenta. Acestei siluete i se potrivesc fustele clos, rochiile ce urmaresc linia corpului (à la Marilyn Monroe), decolteurile mari, imprimeurile (cu exceptia dungilor), pantalonii evazati, dar si cei drepti sau stramti si e avantajata de curele (cu cat mai late cu atat mai bine). In realitate, aceasta e una dintre cele mai permisive siluete cand vine vorba de haine, sigura interdictie fiind piesele vestimentare care ascund talia, si fustele sau rochiile prea scurte. De asemenea ai grija ca in momentul in care alegi sa porti un imprimeu izoleaza-l la o singura parte a corpului.

4. Silueta baieteasca (sau rectangulara)

Silueta baieteasca e identificata cu un aspect subtire si atletic- o forma dreapta fara prea multe curbe insa cu proportii echilibrate. La momentul actual acest tip de silueta este foarte apreciat deoarece aminteste de cea a fotomodelelor. Un mare avantaj al acestui tip de silueta e ca greutatea se distribuie uniform pe tot corpul.

Silueta baieteasca presupune:
- un bust si un fund mic pana la mediu;
- solduri inguste;
- spate lat;
- o talie destul de putin evidentiata;
- picioare si maini subtiri si lungi.

Daca ai o astfel de forma a corpului si iti doresti sa ai putin mai multe forme atunci iti recomandam sa optezi pentru piese vestimentare care dau impresia unei talii mai subtiri. Ti se potrivesc pliurile, decolteurile rotunde, croiala cambrata iar centurile nu ar trebui sa iti lipseasca din garderoba. De asemenea, pentru a da impresia unui bust mai mare imbraca bluze cu volane sau broderii. Acestea iti vor conferi un aer feminin. Pentru a da impresia unui posterior mai mare cauta pantaloni care au buzunarele din spate mai mici si distantate. Acest truc iti va face soldurile sa para putin mai late iar talia sa para mai ingusta.

Cat despre hainele pe care trebuie sa le eviti, lista e una scurta. Fereste-te de imprimeurile cu linii verticale deoarece te vor subtia si mai tare. E indicat sa eviti si bluzele foarte strante deoarece iti vor micsora si mai mult bustul si partea superioara a corpului; si tine-te departe de pantalonii si fustele cu talie inalta.

3 comentarii: